menu

Litografi


Litografier

Vill du köpa ett blad, kontakta mig. Frakt tillkommer (eller hämtas i min ateljé i Åkersberga).

Vad är originallitografi?

Det du ser nedan är inte kopior av målningar, det är bilder som jag skapat utifrån skisser med hjälp av en rad blyertsteckningar.

För varje färg som ska tryckas på papperet tecknar jag först vid ljusbord på genomskinlig ritfilm. Jag utgår från en skiss och teckningarna görs spegelvänt. I ett par veckor arbetar jag intill tryckpressen och tryckaren jag anlitat hjälper till att överföra teckningarna till ljuskänsliga plåtar. Tryckaren trycker därefter färgerna genomskinligt ovanpå varandra i offsetpressen enligt mina anvisningar. När en gul färg här och var överlappar en underliggande blå bildas grönt, där en gul överlappar en rosa bildas orange. Det är spännande att se bilden växa fram. Bilden trycks i en begränsad upplaga och till sist jag numrerar och signerar jag dem.

Vad är det då som är originalet? Alla de olika blyertsteckningarna skulle kunna sägas vara originalen, men framför allt var och en av de färdiga resultaten. Därför brukar man ibland kalla det “originallitografi”. (Det benämns också “offsetlitografi”.)

 

Klicka på bilderna här nedanför så ser du mått och pris.

Vissa editioner är idag slutsålda men av många motiv finns det flera exemplar kvar. Du kan köpa dem direkt från mig eller av återförsäljare i norr eller i Malmö. Det går också bra att besöka min ateljé efter överenskommelse, där finns alla blad som är till salu.