menu

Litografi


Vad är originallitografi?

En litografi är inte en kopia av en målning, det är en bild jag skapat utifrån en skiss och en rad blyertsteckningar som överförts till tryckplåtar.

För varje färg som ska tryckas på papperet tecknar jag först vid ljusbord på genomskinlig ritfilm. Jag utgår från en skiss och teckningarna görs spegelvänt. I ett par veckor arbetar jag intill tryckpressen och tryckaren jag anlitat hjälper till att överföra teckningarna till ljuskänsliga plåtar. Tryckaren trycker därefter färgerna genomskinligt ovanpå varandra i offsetpressen enligt mina anvisningar. När en gul färg här och var överlappar en underliggande blå bildas grönt, där en gul överlappar en rosa bildas orange. Det är spännande att se bilden växa fram. Bilden trycks i en begränsad upplaga och till sist jag numrerar och signerar jag dem.

Vad är det då som är originalet? Alla de olika blyertsteckningarna skulle kunna sägas vara originalen, men framför allt var och en av de färdiga resultaten. Därför brukar man ibland kalla det “originallitografi”. (Det benämns också “offsetlitografi”.)

Beställa ett blad

Vill du köpa  en litografi? kontakta mig. Frakt tillkommer. Den kan också hämtas i min ateljé i Åkersberga där jag också har fler motiv att välja bland.

 

Klicka på bilderna här nedanför så ser du mått och pris.

Vissa editioner är idag slutsålda men av många motiv finns det flera exemplar kvar. Du kan köpa dem direkt från mig eller av återförsäljare i norr eller i Malmö. Det går också bra att besöka min ateljé efter överenskommelse, där finns alla blad som är till salu.