menu

Litografi


Vad är originallitografi?

Det du ser nedan är inte kopior av målningar, det är bilder som jag skapat med hjälp av av en rad blyertsteckningar. För varje färg som ska tryckas på papperet tecknar jag först vid ljusbord på genomskinlig ritfilm. Jag utgår från en skiss och teckningarna görs spegelvänt. I ett par veckor arbetar jag intill tryckpressen och tryckaren jag anlitat hjälper till att överföra teckningarna till ljuskänsliga plåtar. Tryckaren trycker därefter färgerna genomskinligt ovanpå varandra i offsetpressen enligt mina anvisningar. När en gul färg här och var överlappar en underliggande blå bildas grönt, där en gul överlappar en rosa bildas orange. Det är spännande att se bilden växa fram. Bilden trycks i en begränsad upplaga och till sist jag numrerar och signerar jag dem.

Vad är det då som är originalet? Alla de olika blyertsteckningarna skulle kunna sägas vara originalen, men framför allt var och en av de färdiga resultaten. Därför brukar man ibland kalla det “originallitografi”. (Det benämns också “offsetlitografi”.)

Vissa av litografierna nedan är idag slutsålda men flera finns att beställa. Klicka på bild så ser du mått och pris. Fler blad finns att se hos återförsäljare i norr eller i Malmö.