menu
Se bildspel
arrow_back arrow_forward clear

Oväntade möten

En temautställning av Österåkers Konstnärer KRO/KIF där varje konstnär valt att gestalta en näring eller verksamhet, 18/11-3/12 2017, Österåkers Konsthall.

Anna berättar:

“Mina bilder handlar om vattnets kretslopp, det samma och det enda vatten som alltid funnits på planeten och som också cirkulerar genom oss.

Jag har valt att göra en målning inspirerad av Roslagsvatten AB.

I researcharbetet inför denna bildsvit besökte jag vår lokala reningsanläggning. Det gav flera tankar.

Vårt livsrum är en del av planetens begränsade rum som vi idag påverkar och globalt tampas vi samtidigt med nya utmaningar: Plastkulorna i våra peelingkrämer återfinns i musslor vi köper i affären och våra kläder avger ämnen som kommer ut i Östersjön när vi tvättar dem…

Inspirerad av en karta över vattenledningsnätet som liknade nerverna på ett blad utvecklade jag de två mindre målningarna. Vi, liksom det minsta löv, behöver detta ständigt pågående, rena flöde.

När jag stod och blickade ner i reningsverkets dammar blev det extra tydligt hur viktigt det är att som konsument vara vänligt besvärlig och fråga om kemikalieinnehållet i möbler, textilier och kläder och att lämna in gamla mediciner och färgrester –  inte spola ner i avloppet!

Något roligt som jag lärde mig var att man kan städa hemma utan miljöfarliga kemikalier. Vi gör lika effektivt rent med bara ättika, citron, bikarbonat och såpa! Läs om det här.

Bilderna är utförda på grov väv,  i akryl, olja och med bladguld. Jag söker en vibrerande yta genom att måla i växelvisa skikt av komplementfärger .”

 

 

 

Mer konst från Anna:

Måleri från två decennier

Oväntade möten

Miniatyrmuseum

Oljemåleri

SE LÅNGT – för en hållbar utveckling

Varje människa ett skåp

Tidigt måleri

Edsvik Konsthall 2014

Tempera och olja

Porträtt

Offentliga utsmyckningar

Litografi

Dansföreställningar

Antropomorfa kärl

Samtalsinspiratörer

Måleri på tid