menu

Kul bildsamtal

access_time16 mar, 2017

Bildsamtal i skolan!

Regeringen har gett pengar till skolorna för att man ska ta in konstnärer att skapa med barnen och då och då anlitas jag för detta.  Jag har de sista åren mött över tusen barn och tycker det är roligt att få implementera professor Britt-Maj Wikströms forskning kring bildsamtal.*)

Identitetsstärkande

I många sammanhang är vi människor omgivna av både facit och prestationskrav. Det kan därför upplevas skönt att göra något där inte finns något rätt eller fel. Där det du själv känner och tänker är just det efterfrågade. Att berätta om en bild är att bli sedd och respekterad av andra för det man själv står för. Det är också en träning  i att formulera och uttrycka sin egen reaktion. Viktigt i en tid då vi manipuleras så mycket av bildinformation!

 

Forskning

Jag var för några år sedan med och ledde en studie kring bildsamtal i grupp tillsammans med professor Britt-Maj Wikström, professor emerita i socialmedicin vid Aakers universitet, Norge, och docent vid Karolinska. Då fick jag på nära håll uppleva bildsamtalets stora möjligheter.  Erfarenheterna från detta har jag tagit med mig både till mina egna vernissager och in i skolans värld.

 

Har man lärt sig denna spontana metod att tolka bilder har man sen alltid med sig ett redskap för att låta sig berikas av konst och det är roligt när det förhållningssätt jag visat på lever vidare i klasserna. Jag har därför, till inspiration för lärare, tagit fram en vägledning för bildsamtal i skolan. Den kan gratis laddas ner från min hemsida.

(* www.artforhealth.com

 

 

 

 

Fler nyheter från Anna:

2 januari, 2022

Nytt konstprojekt: Ömsesidighet

arrow_forward
23 juni, 2020

Nu är mina webbkurser igång!

arrow_forward
9 mars, 2020

Föreläsning för lärare

arrow_forward
14 september, 2019

Hemma-hos-konsert med konstvisning och fika: 6/11, 18.30, 2019

arrow_forward
7 april, 2019

27 april: SE LÅNGT – en orienterande och inspirerande föreläsning

arrow_forward
31 juli, 2018

Nästan ätlig färg…

arrow_forward
4 juni, 2018

Fem tips för friluftsmålaren!

arrow_forward
28 mars, 2018

Konsten i köket

arrow_forward
13 december, 2017

SE LÅNGT 3/2-1/4 -18

arrow_forward
24 september, 2017

Utställning i ateljén 2017

arrow_forward