menu

2 Våra jordar dör!


Arv, oljemålning, Anna Toresdotter

 

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill
Jorden vi ärvde och lunden, den gröna.

– Evert Taube

 

Våra jordar dör!

Idag är varannan tugga vi äter importerad. Apelsiner, tomater, majs, kött och mycket, mycket annat kommer från utlandet. För hundra år sen producerade vi, förutom till exempel kryddor som salt och peppar, det mesta själva!

Jordbrukets rötter är cirka 10 000 år gamla. Redan i de gamla flodkulturerna bearbetade man jorden med hackor, spadar och plogar. Men under tusentals år förstördes faktiskt jordarna av denna bearbetning. Matjord eroderade och dog…

Tips på övningar: 1c, 1d, 1f, 1g, 2.  PDF

Plöjning, besprutning och konstgödsling saboterar på sikt

När människor från Europa första gången satte sina plogar i marken i Amerika lät det som när du drar upp en kraftig dragkedja. Jorden bokstavligen sprack! Det tre meter djupa lagret av matjord som fanns på prärien är idag söndertrasat och dött. Hälften av det ligger nere i mexikanska bukten och den halva som är kvar är bara lort.
Ända sedan vi började odla mat nere mellan floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak, har vårt sätt att hantera jord; gräva, plöja, kratta, välta, harva och bespruta – sakta men säkert skapat lort, en död jord. Ingenting kan växa i lort, om du inte tillsätter mängder av konstgödsel och besprutar allt oönskat som kan tänkas dyka upp på fälten. Men att göra så dödar jorden i ännu högre grad och den gröda som växer på detta sätt, är inte lika riklig och hälsosam som den som växer i en levande jord.
Men vad är det då som är levande i jorden? Hur kan man påstå att jord lever?

Det är detta vi ska undersöka nu. I nästa avsnitt tar vi det ända från början, med The Big Bang som skapade universum.

 

Läs mer