menu

3 Jorden och jorden på Jorden…

Tänk att du går längs livets väg som är drygt fyra kilometer lång. Först får du vara med om att jorden bildas för 4,6 miljarder år sen. Det tar lång tid för livet att utvecklas. Efter någon kilometer dyker de första tecknen på liv upp. Sen möter du växter, vattenlevande djur, landlevande växter och djur, dinosaurier, däggdjur… När det är bara två meter kvar möter du de första människorna. Under hela denna vandring har matjord bildats: Berg har vittrats sönder och blandats med nedbrutna växter och djur med hjälp av mikroorganismer och maskar.

Livet på jorden har utvecklats i hissnande 4 600 miljoner år. Det är en tidsrymd som inte går att greppa. Men här gör vi om dessa årmiljoner till 12 timmar. (Människans nerskrivna historia skulle knappt bli ett pennstreck):

 

0:00 jorden bildas

2:45 de första levande cellerna

3:13 fotosyntesen börjar

8:00 växtceller, encelliga alger

10:45 livet går upp på land

10:53 de första ryggradsdjuren

11:06 de första landdjuren, fiskar –> groddjur

11:15 dinosaurier

11:30 de första däggdjuren

11:59 första människorna

Under alla dessa år har mineraler påverkats, växter utvecklats, småkryp och sen större djur kommit till … Matjord har byggts under tusentals år, en resurs som nu håller på att förstöras.

Tips på lektioner: 7. PDF

Ylva berättar mer:

Universum, Vintergatan, Solsystemet, Jorden, jorden på Jorden.

Den Stora Smäll som skapade universum inträffade enligt våra astronomer för ungefär 14 miljarder år sedan. Vintergatan blev till 2 miljarder år senare, för 12 miljarder år sedan. Vårt solsystem fick sin form ganska nyss, runt 4,5 miljarder år sedan. Liv uppstod på jorden för cirka 4 miljarder år sedan.

EN miljard år är TUSEN MILJONER år.
Tänk dig att 1 miljard år motsvaras av en kilometer.

Du går längs en fyra kilometer lång väg, du är på väg hem. Från allra första början av vägen följs du åt av det första livet på jorden. Det är inget vidare sällskap till att börja med, bara en slemmig massa. Men snart blir slemmet till bakterier och alger som åker snålskjuts på dina skor. Du travar på tillsammans med dem i drygt en kilometer. Här någonstans dyker lite större organismer upp. De kallas protozoer och är rörliga encelliga krabater med en cellkärna. När du gått ytterligare 1,5 kilometer börjar du se tunna svamphyfer som växer längs vägen och en halv kilometer senare kommer den första växten upp. Nu är det bara 1 kilometer kvar innan du är framme!
Men det är en enslig vandring du gjort med bara mikroliv och växter omkring dig. De sista femhundra meterna har visserligen massor av olika djur dykt upp, men inte förrän det är runt 2 meter kvar till målet ställer sig dina anfäder upp på två ben och börjar sin utveckling mot att bli din medmänniska. Tillsammans sätter ni den första plogen i marken för att odla mat, när det bara är 1 cm kvar av vägen.

Jorden på jorden har byggts upp under 4 miljarder år. Mikroliv och geologi har skapat den jord vi människor brukar och missbrukar. Vi är bara ett ögonblick i jordens på Jorden historia och har just nu börjat förstå vad jord egentligen är.

Låt oss i nästa avsnitt titta närmare på jord!

 

Läs mer