Solätare, olja, Anna Toresdotter.
Odla din egen mat
Det är en glädje att så ett frö och se det bli mat! Det viktigaste du kan göra att inte gräva och inte använda konstgödsel. Bygg istället odlingsbäddar av till exempel hö, halm, kompost och löv. Du kan börja direkt på en gräsmatta utan att ta ett enda spadtag! Bottna med ofärgad kartong, varva ditt material och avsluta sist med ett lager jord.
Sedan sår du frön eller sätter plantor i bädden. Mellan plantorna täcker du också med gräsklipp, tång eller halm. Hö kan vara 30 cm tjockt medan kompaktare material som gräsklipp kan räcka med fem cm. Så småningom förmultnar det till jord och då täcker du mer allteftersom. “Täcket” skyddar mikrolivet, gör att du varken behöver rensa eller vattna så mycket. (Vattna bara om det inte regnat på länge.)
Lästips: “Fleråriga grönsaker”.
Odla flera ton mat på en gräsmatta i stan – går det?
Ja, det gör den ideella föreningen Ultuna Permakultur – utan att vare sig gräva eller plöja! På drygt tusen kvm av Arrheniusplan i utkanten av Uppsala visar man hur grönsaksodling med permakultur kan bidra till hållbara städer. Resten av ytan är skogsträdgård och vingård. Här arbetar man för att sluta så många kretslopp som möjligt och strävar efter att med hjälp av permakulturens principer ta tillvara på platsens sol, vind och vatten. Projektet drivs av studenter från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Ultuna Permakultur initierar Goda Hem-rörelsen
Tänk om villaförorterna bestod av blomstrande kretslopp som gav oss näringsrika grönsaker i överflöd, med lokal energi, färska ägg, honung och kanske mjölk! Goda Hem-rörelsen vill inspirera Sveriges villaförorter att bygga relationer till det kretslopp av djur och växter som kan förse oss med föda. De vill se spännande miljöer med odlingsbara trottoarer, ankdammar och grävfria grönsaksodlingar. Man vill se oss i dubbel bemärkelse återförenade med jorden och menar att om bara 10% av Uppsalas villaträdgårdar odlade mat på detta vis skulle Uppsala kunna vara självförsörjande på grönsaker. Du kan följa dem på Youtube-kanalen Goda Hem, Ultuna Permakultur.
Tips på passande övningar: 10 PDF
Ylva berättar:
Att sätta ett frö i jorden och se hur det växter och blir till något du kan äta är väldigt tillfredställande.
Du kan göra mat! Om du så bara har tillgång till en liten kruka i ett fönster, så kan du odla något du kan äta.
Det är inte så komplicerat som man kan tro när man läser tjocka böcker om vikten av rätt jord, rätt pH, rätt bevattning, rätt sorts frö och rätt… ja det finns ingen ände på allt man antas behöva veta för att odla mat.
Men i själva verket är det inte många saker du behöver hålla reda på. Om du hela tiden tänker på hur dina minsta små medlevare på den här planeten har lyckats klä vår stenplanet med massor av växter i minst en miljard år, så vet du att du kan lita på att de kan sitt jobb. Ditt jobb är att inte ställa till det för dem.
Glöm grävning och konstgödsel
Därför är det viktigaste du kan göra att inte gräva och inte använda konstgödsel. Bygg istället odlingsbäddar av vilket organiskt material som helst som du råkar ha tillgång till. Välj lite olika sorter, hö, halm, kompost, löv osv. och varva dem sedan som i en lasagne. Du kan börja direkt på en gräsmatta utan att ta ett enda spadtag. Bottna med ofärgad kartong utan tejprester, lägg upp din lasagne och avsluta för enkelhetens skull med ett lager torv. Det står visserligen ”Jord” på påsarna, men det är i princip torv. Välj torv som inte har “handelsgödsel, NPK” i sig, Den är salt och kommer att döda mikrober i stora lass. Numera finns det också torvfri såjord utan NPK. Om du kan hitta den i handeln är den att föredra.
Sedan sår du frön eller sätter plantor i bädden, täcker mellan plantorna när de kommit upp. Gräsklipp i 8–10 centimeter höga lager fungerar bra. Håll ett öga på vädret så att du kan stödvattna om det inte regnar på länge.
Det första året blir kanske inte skörden så jättestor, men nästa år har mikroberna hunnit bygga jord av allt du lade på bädden. Bygg vidare med nytt organiskt material som du lägger på uppifrån i bädden i ett par år tills du tycker att bädden är hög nog. Den sjunker en smula med tiden under ett par år därför att mikroberna bygger en så finkornig struktur i sina jordar.
Ditt trädgårdsarbete består framöver av att så, skörda, och täcka. Ogräs tar sig inte genom bädden och kan inte gro i täckningen, men du behöver en kant av något slag kring din bädd för att hindra dem från att komma in från sidan. Detta är allt du behöver göra i din trädgård för att låta mikroberna göra sitt jobb!
Lycka till!
Video:
Läs mer