menu

1 Vi står och faller med vår matjord

Underjordisk kommunikation. Oljemålning, Anna Toresdotter.

 

Hur länge klarar du dig utan mat?

Det finns en Tre-regel: I ett nöd- eller krisläge klarar man tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat. Människan måste äta. Därför är odlandet, jordbruket och självförsörjningsgraden i vårt land, centrala ting i tillvaron. Därför står och faller vi med den kvalité jorden och dess mikroliv har.

Tips på övningar: 1a. PDF

Ta del av permakulturlärare Ylva Arvidssons fördjupande text:

Äta bör man annars dör man

Du vaknar en morgon och upptäcker att det inte finns någonting att äta. Det är OK, du har bråttom i väg och har ändå ingen aptit när du är nyvaken. Men när det är dags för lunch finns det heller ingen mat för dig. Det börjar bli lite jobbigt, du är tung i huvudet, hungerns svider lite i magtrakten. Men du har fullt upp med dagens verksamhet och tänker att du får ta en rejäl fika eller kvällsmat när du kommer hem.

Väl hemma igen är det lika tomt på matfronten. Det värker i dina tarmar och du kan inte riktigt tänka klart. Men du är trött och somnar till slut, trots hungern. Om det inte finns mat för dig nästa dag när du vaknar, kan du inte tänka på något annat än att hitta något ätbart!

Vi är ganska sårbara varelser vi människor, vi måste äta varenda dag, helst flera gånger om dagen. Men vi är inte ensamma om att behöva mat, allting som lever, lever genom att äta någonting. All mat, för allt som lever, är organisk. Den består av kolbaserade ämnen som kommit till genom fotosyntes. Allt liv är organiskt. Allt du äter har på ett eller annat sätt levt, vare sig det är vegetabilier, kött eller fisk.

Med undantag av fisk och skaldjur, kommer all mat från jord på Jorden. Om du äter kött så har djuret du äter, ätit växter som vuxit i jord. Vi klarar oss inte utan jord. Mat uppstår inte på laboratorier, även om det finns försök i den vägen numera. Mat växer ur jord.

Så jord är en mycket viktig del av planeten Jorden, med vad vet du om jord egentligen?

I de kommande avsnitten får du veta allt du behöver veta om jord! Jord som behövs för att du ska få mat på ditt bord.

 

Läs mer