Tempera skänker pigmentet extra lyskraft och fäster på många underlag. Den går att måla på rent trä, på kartong, tyg eller mager målarduk. Den lyster pigmentet får med tempera som bindemedel går inte att uppnå med till exempel oljefärg. Ultramarinblått lyser i sin klarhet, den röda färgen får verkligen briljans, ja i tempera får pigmentet stråla.
Temperafärg är en miljövänlig färg, förutsatt att pigmenten är giftfria. Den kan användas både till tavlor, möbler, väggar och ibland även till husfasader. Bindemedlet är gjort av ägg och olja, lösningsmedlet är vatten och penslar och redskap kan därmed enkelt tvättas i vatten och olivtvål.
Ordet tempera kommer från latinets temperare, ”röra, blanda”. Temperan användes mycket under medeltiden och det finns en mängd olika recept som förutom ägg också innehåller t ex gummi arabicum eller kasein. Så gott som alla är emulsioner av olja, vatten och ägg eller med enbart äggula som bindemedel men det enklaste är ibland det bästa:
Skaka samman allt i en burk och mixa med mixerstav. Nu har du en emulsion som står sig några dagar i kylskåp.
Blanda ut dina olika färgpigment i mortel med kokt eller destillerat vatten till en yoghurtliknande konsistens och förvara dem i små tättslutande bukar.
Pigmenten klarar sig i enbart vatten under mycket lång tid. (Förvarar du pigmentet med emulsionen ruttnar blandningen däremot fort). När du ska måla tar du en klick av pigmentvattnet och blandar med emulsionen på din palett.
Det här var en schablonmässig förklaring. Olika pigment fordrar egentligen olika mängder vatten, ägg och olja för optimal vidhäftning, torkning och lyster. Vill du ha exakta recept på blandningar och lära dig mer om hur man går tillväga rekommenderar jag en inspirerande helgkurs hos avjord.se.
Bild ovan:
Tempera gjord av fil, ägg och pigment har målats direkt på golvpapp i stort format.
Blanda först varje pigment med kokt eller destillerat vatten, som du förvarar i glasburkar med lock. Blanda till en krämig konsistens. (Skaka burken om du vill, men bäst finfördelas pigmentet om du rör det i mortel.)
Klicka upp så mycket pigment som du tror du behöver för dagen och blanda det med temperaemulsionen.
Om du ska måla på trä, blöt det lite innan så suger färgen in ännu bättre.
Efter ett dygn då vattnet dunstat och ytan är dammtorr kan färgen övermålas, men temperan är inte helt torr förrän oljan oxiderat efter några dagar.
Om du målar möbler, putsa efter en månad ytan till en sidenmatt glans. Använd en mjuk trasa, nylonstrumpa eller en mjuk badborste.
Vill du ha en fet, ännu tåligare yta polerar du in bivax, men då mörknar kulören något.
En fetare tempera får man genom att blanda lika delar ägg, linolja och vatten. Linoljan kan gärna vara soloxiderad eller polymeriserad då torkar den fortare. Med fetare blandning – upp till fem gånger så mycket olja som ägg – kan temperan spädas med andra lösningsmedel.
Med magrare tempera (se det första receptet) kan man experimentera med inblandning av kasein- eller limlösning och detta passar också bra då man använder sig av äggvita.
Kaseinlim är ett animaliskt lim gjort av mjölk som du kan använda som bindemedel vid målning. Det finns många temperarecept som innehåller kasein.
Äggtempera utan oljetillsats användes i medeltidens miniatyrmåleri, först på pergament (vellum) och senare på papper.
Äggtempera är bra för målning på papper, (inblandning av olja gör däremot papperet skört). Den hela äggulan snittas med en vass kniv, så att innehållet rinner ut och den omgivande hinnan slängs. Gulan kan sedan förtunnas med kokt eller destillerat vatten till samma konsistens som tunn grädde. Gulan innehåller mer protein än vitan och är vanligare i äggtempera, men det finns även recept med vitan:
Ta först bort hinnor och förtjockningar. Den återstående äggvitan har en tjockare och en tunnare del. För att slå sönder vitan till en homogen, lättrinnande vätska ska den vispas till skum, och sedan ställas kallt. Så småningom delar sig skummet i en fast och en flytande del. Ta bort det fasta skummet (duger till marängsmet!) och använd vätskan.
Bild ovan: Under medeltidsveckan i Visby ledde jag kurs i medeltida måleri.
Värm upp mjölk eller filmjölk till 37°C, tillsätt lite citronsaft eller ättika så att mjölken skär sig, och filtrera bort vasslan med hjälp av ett kaffefilter. Det som stannar i filtret är mjölkproteinet – kaseinet. Blanda sedan kaseinet med lite bakpulver. I den kemiska reaktion som uppstår bildas bubblor av koldioxid och när de bubblat klart återstår ett starkt lim. Läs mer om kaseinlim i Skansens receptbank: http://www.skansen.se/sv/artikel/kaseinlim
Plastfärger emitterar toxiner till omgivande luft och faktiskt mer och mer ju äldre de blir. Tempera däremot är miljövänlig både att leva och arbeta med och den är dessutom slitstark. På interiörbilden ovan är både väggar, dörrar, tak målade i tempera. Väggarna har temperarollats med lammullsroller, tak och dörrar har laserats med temperalasyr. Vill du måla ditt hem i tempera rekommenderar jag färg från Av Jord (www.avjord.se).
Man rekommenderar inte alltid tempera som fasadfärg då ägg är proteinrik och kan dra till sig mögelpåväxt. Hos oss har vi dock målat hela huset utvändigt i tempera. Vår fasad är först målad med en grå temperagrundering, därefter i en vit färg med en inblandning av zinkvitt (som inte mögel gillar) och till sist en lasyr i terrakotta. Denna färg av ägg och linolja har faktiskt stått sig i nästan 20 år i sol- och vindutsatt läge.