menu

Skuggorna framkallar ljuset

Lär dig benämna de olika skuggorna så blir det enklare att skildra dem: Egenskugga, kärnskugga, slagskugga.

Dager kallas den belysta delen, den ger du en ljusare färg, medan skuggan får en mörkare färg.

Ljuskursen, till häfte012

Reflekterat ljus lättar upp skuggan på ett rundat föremål och skuggan fördelar sig då enligt 1,2,3,2. Där dagern är (1), egenskuggan (2), den mörkaste delen av egenskuggan (3) . Den mörkaste delen av skuggan på föremålet kallas kärnskuggan och den ligger alltid precis intill rundningen på varje rundat föremål. Uppmärksamma också att (2) återkommer längst bak.

Samma riktning på alla skuggor i bilden

Lär dig konstruera en slagskugga genom att dra en linje från ljuskällan. Ett lågt ljus ger långa skuggor. Var konsekvent – alla föremål som belyses av samma ljus får samma vinkel på slagskuggan.

Solen, jämfört med lampa

Skuggor från solen är från sidan sett alltid parallella, medan en lampas skuggor strålar ut i en solfjäder.

Bakgrunden framhäver förgrunden

Uppmärksamma hur bakgrunden kan framhäva förgrunden. Lägg mörker bakom det du vill ska lysa

”Här ska det vara lite mörkare”

Vi har ingen tub som heter ”ljus”, vi har bara vitt! Var inte rädd att klämma i med riktigt mörker någonstans i bilden så att du utnyttjar kontrasten och får det vita att lysa. Skillnaden mellan mörker och ljus är i verkligheten så oändligt mycket större än skillnaden mellan vitt och svart och ofta tar vi i för lite.

Pastosa ljusglimtar

Om du vill att till exempel ett blänk ska skina lite extra på någon punkt kan du måla på det pastost (med tjock färg) så att det sticker ut från duken. Det kommer då att träffas av sidoljus och ibland te sig extra vitt.

Ljuset avgör skuggans färg

Skuggans färg påverkas av ljusets färg, ett lågt ljus gör alla dagrar varmare (egenfärgen + gult eller orange) och alla skuggor kallare (egenfärgen + blått eller violett).

Färgernas ljushetsvärde

Olika färger har olika ljushetsvärden. Den klaraste violetta är t ex en mycket mörk färg och den klaraste gula en mycket ljus färg. Vill du ge en röd yta lyskraft måste du ha mycket mörka färger runt om.

Ljussättning

Hur du belyser saker du ska måla av (eller fotografera för att senare måla av) är av stor betydelse. Ett sidoljus ger ofta bättre skuggeffekter än belysning rakt framifrån. Ett något svagare, upplättande ljus från motsatta sidan är ofta bra för att fånga motivet väl och kanske även en tredje lampa på bakgrunden.

Valör och kulör

Vill du måla en solnedgång kan du lägga kontrasterande färger sida vid sida, men alla i samma ljusa valör.

Mer för elever:

Studiebesök Thielska Galleriet

Måla vatten

Träd i konsten

Studiebesök på Nationalmuseum

Spontan lek med färg och form

Människor i rörelse

Landskap

Om olja

Materiallära

Färglära

Skiktmåleri

Så målar jag ljus

Idéer och kompoisition

Om Akryl

Om Tempera

Viktigt om hälsa

Memoreringssånger

Elevutställning

Ta med till kursen